Steeds meer mensen vinden hun weg naar de alternatieve geneeswijzen. Soms omdat ze binnen de reguliere zorg geen oplossing kunnen vinden, of omdat ze op zoek gaan naar andere of aanvullende manieren om hun gezondheid te verbeteren. Eén van de bekendste alternatieve geneeswijzen is de homeopathie. Klassiek homeopathische geneesmiddelen werken mild, zijn veilig en onschadelijk. Binnen de homeopathie zijn verschillende soorten te herkennen: van klassieke homeopathie tot klinische of complex homeopathie.

Wat is homeopathie?

Het woord ‘homeopathie is een samenvoeging van de Griekse woorden ‘homeo’ (gelijksoortig) en ‘pathie’ (ziekte). Het verwijst naar het gelijksoortigheidsprincipe. Dit betekent ‘waar een specifieke stof symptomen kan veroorzaken in een gezond iemand, kan deze stof dezelfde symptomen genezen in een ziek iemand’. Een voorbeeld is de ui. Het snijden van een ui geeft tranende ogen en veroorzaakt niezen. De ui is dan ook een uitstekend medicijn bij hooikoorts. Door de homeopathie gaat de cliënt zich weer als vanouds voelen en soms zelfs beter dan vanouds. Hij wordt gezond zonder dagelijks medicijnen in te hoeven nemen zoals we zo vaak zien bij de reguliere geneeswijze.

Verschillende soorten homeopathie

Er bestaan grofweg drie verschillende soorten homeopathie. Dit zijn klassieke homeopathie, klinische homeopathie en complexe homeopathie. Daarnaast kun je een onderscheid maken op doelgroep, zoals homeopathie die specifiek gericht is op het behandelen van kinderen. Ondanks dat klinische en complex homeopathie niet bij Homeopathie Harderwijk gereserveerd kunnen worden, zullen we in deze blog toch kort bij deze soorten homeopathie stilstaan. Zo bieden we u een zo compleet mogelijk overzicht!

De bekendste vorm: klassieke homeopathie

De klassieke homeopathie gaat ervan uit dat er geen ziekten bestaan, alleen zieke mensen. Daarom wordt bij homeopathie altijd gekeken naar de persoon als één geheel, dus niet alleen naar diens klachten. De hele persoon wordt grondig bestudeerd. Naast klachten wordt ook gekeken naar typische karaktereigenschappen, voedingsvoorkeuren en emoties. Op basis van het totaalplaatje zoekt de homeopathie een passend middel. Dat middel zal het zelfherstellend vermogen activeren. Hierdoor nemen de klachten af en zal de persoon zich weer beter voelen.

Kinderhomeopathie, een variant op klassieke homeopathie

Klassieke homeopathie is niet alleen geschikt voor volwassen, ook kinderen kunnen hier uitstekend mee geholpen worden. Met kinderhomeopathie is het mogelijk om resultaten te bereiken die met reguliere gezondheidszorg en medicatie veelal niet bereikt worden. Dit met name als het gaat om chronische klachten. Kinderen zijn makkelijk te behandelen met homeopathie. Ze zijn jong en veerkrachtig en het afweersysteem is nog intact. Ook zijn kinderen onbevangen en tonen ze hun emoties makkelijk. Aangevuld met wat de ouders vertellen, geeft dit snel duidelijkheid aan de homeopaat welk homeopathisch medicijn hij dient in te zetten. Hierdoor komt hij, over het algemeen, snel tot een doeltreffende behandeling.

Een ander uitgangspunt bij klinische homeopathie
Er is een groot verschil tussen klassieke homeopathie en klinische homeopathie. Bij de klinische homeopathie wordt er juist niet gekeken naar de mens als geheel, maar ligt de focus op het behandelen van symptomen en klachten. Men maakt gebruik van een aantal algemene behandelingen van veel voorkomende klachten. Vaak worden meerdere medicijnen gegeven, dit in tegenstelling tot de klassieke homeopathie die altijd één middel voorschrijft. Deze klinische vorm van homeopathie lijkt dan ook veel op de reguliere geneeskunde. Klinische homeopathie heeft dus eigenlijk niets met homeopathie te maken. Het enige homeopathische aan deze methode is dat de medicijnen homeopathisch bereid zijn.

Complexe homeopathie: meerdere middelen tegelijkertijd
Bij complexe homeopathie wordt gebruik gemaakt van medicijnen waarbij er meerdere medicijnen gecombineerd zijn in één homeopathisch complex. Vaak worden er dan ook nog meerdere flesjes tegelijkertijd voorgeschreven, zodat de cliënt zomaar 10 -20 middelen gelijktijdig dient in te nemen. Dit ruist rechtstreeks in tegen de klassieke methode. Zowel klinische- als complex homeopathie was een gruwel in de ogen van Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie (1755-1843). Het maakt dat het afweersysteem alle richtingen op gestuurd wordt waardoor er chaos ontstaat. Zowel de klinische homeopathie als de complex homeopathie zijn ontstaan om een versimpeling te bewerkstelligen. Klassieke homeopathie vergt namelijk veel studie en een diep onderzoek naar de lichamelijke en geestelijk toestand van de cliënt. Omdat complex homeopathie ook de focus legt op de klacht, heeft deze veel raakvlakken met de klinische homeopathie.

Voor een klassiek homeopathische behandeling kunt u contact met mij opnemen. Ik zal mijn expertise en enthousiasme inzetten om uw gezondheid blijvend te verbeteren.