Wat is Homeopathie?

section-3935158

Je bent het product van een groot aantal factoren: je genetische aanleg, je karakter, je jeugd, de manier waarop je geleefd hebt en met voeding bent omgegaan, het gebruik van alcohol en medicijnen. Maar ook van de relaties die je hebt gehad, van doorgemaakt verdriet, lichamelijke en emotionele trauma’s etc...

En ineens ben je ziek, je hebt allerlei klachten. Wat doen de meeste mensen? Voor de oorontsteking gaan ze naar de huisarts of KNO-arts, voor de depressie naar de psycholoog of de psychiater, voor hun darmklachten naar de internist en voor hun overgewicht naar de diëtist. Al deze hulpverleners hebben één ding gemeen namelijk dat ze, dat stuk behandelen waar ze goed in zijn.

De Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843) vond niets daarvan. Hij beweerde dat je niet onderdelen apart moet behandelen, maar de mens als een totaliteit. Doel zou moeten zijn: het activeren en corrigeren van de eigen geneeskracht zodat deze kan afrekenen met alle fysieke en psychische problemen.

Fantastisch toch? Zo simpel en zo logisch! Maar hoe doen we dat? Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie ontdekte dat er maar één manier was om dat te doen, namelijk het afgaan op de symptomen en de karakteristieke eigenschappen die iemand heeft (dus niet alleen op de diagnose).

//homeopathieharderwijk.nl/wp-content/uploads/2023/12/Homeopathie-scaled.jpg
section-b4ad937

Voorbeeld

Stel, iemand heeft migraineaanvallen die altijd om 10 uur in de morgen beginnen en erger worden door de zon. De persoon heeft een gesloten karakter en is gek op zout eten. Hij heeft Natriumchloride (keukenzout) nodig in een homeopathische potentie (soort verdunning) Iemand anders met migraine heeft een heel open karakter, is vrolijk en meelevend, kan goed tegen de zon en is gek op ijs. Deze persoon is gebaat bij het middel Phosphor.

U merkt dat beide personen met dezelfde klacht, elk een ander medicijn krijgt voorgeschreven omdat karakters, gevoeligheid voor de zon en voorkeur voor voeding totaal verschillen.

Oorsprong

Homeopathische geneesmiddelen komen voornamelijk uit de drie natuurrijken. Er zijn medicijnen van dierlijke oorsprong, bijvoorbeeld slangengif, van plantaardige oorsprong zoals Pulsatilla (de anemoon) en van minerale oorsprong, bijvoorbeeld Cacium-carbonicum (kalk)

Behandelbaar

Mijn ervaring is dat kinderen de meest dankbare groep patiënten vormt. Kinderen hebben nog een sterke afweer waardoor ze snel reageren op het correcte homeopathische geneesmiddel.

De tweede groep patiënten zijn vrouwen. Zij komen vaak voor migraine, menstruatieklachten, infertiliteit, blaas- en overgangsklachten. En ook voor alle andere ziekten zoals long-, huid-, neurologische- en gewrichtsaandoeningen.

De derde groep patiënten bestaat uit mannen. Zij komen o.a. voor prostaatklachten, apneu, erectieproblemen, ziekte van Ménière, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte.

Homeopathie kan, in principe, bij alle ziektes op alle leeftijden worden toegepast. Ook als genezing niet meer mogelijk is, kan de homeopathie pijn verlichtend werken.

De homeopathie heeft de afgelopen 20 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Mede daardoor kent deze geneeswijze ook behandelingen voor relatief nieuwe aandoeningen zoals allergieën, ziekte van Lyme, burn-out klachten, auto-immuunaandoeningen, slaapapneu, post-COVID syndroom, angstaanvallen en depressies. Bij kinderen: rusteloosheid, gedragsstoornissen, agressieproblematiek en angsten.

Tijdens de homeopathische behandeling kunt u de medicijnen van uw arts en specialist gewoon doorgebruiken.

section-7d5994e
section-650738f

Wilt u een afspraak maken of een persoonlijke vraag stellen: 06-50697998  co@vantwillert.nl.