Wat is Klassieke Homeopathie?

Zoals je nu bent, ben je het product van een groot aantal factoren: je genetische aanleg, je karakter, je jeugd, de manier waarop je geleefd hebt en met voeding bent omgegaan, het gebruik van alcohol, gebruik van medicijnen maar ook van de relaties die je hebt gehad, van doorgemaakt verdriet, lichamelijke en geestelijke trauma’s etc., etc…

En ineens ben je ziek. Je hebt allerlei klachten. Wat doen de meeste mensen? Voor de oorontsteking gaan ze naar de huisarts of KNO-arts, voor de depressie naar de psycholoog of psychiater, voor de darmklachten naar de internist, voor hun overgewicht naar de diëtist en misschien komt zelfs iemand op het idee een alternatief therapeut te raadplegen.

Al deze hulpverleners hebben één ding gemeen, namelijk dat ze u behandelen voor dat stuk van u, waar zij goed in zijn. Zelfs de alternatieve therapeut die u zal adviseren vegetarisch te gaan eten en die u een kruidenkuur meegeeft, omdat hij heeft getest dat u een parasiet in uw darm heeft of de Borrelia bacterie in uw zenuwstelsel, behandelt u voor uw klacht of de diagnose die hij heeft gesteld.

De Duitse arts, Samuel Hahnemann (1755-1843) vond het allemaal maar niets. Hij beweerde dat je niet al die onderdeeltjes apart moet behandelen maar de mens als een totaliteit en dat eigenlijk het enige doel zou moeten zijn: het activeren van de eigen geneeskracht zodat deze korte metten kan maken met alle fysieke en psychische problemen die een gevolg zijn van die verstoorde eigen geneeskracht.

Fantastisch toch, zo simpel en zo logisch!

Alleen, hoe doen we dat?

Hahnemann (de grondlegger van de homeopathie) ontdekte dat er maar één manier was om dat te doen, namelijk het afgaan op de symptomen en de karakteristieke eigenschappen die iemand heeft (dus niet op de diagnose).

Voorbeeld
Stel iemand heeft migraineaanvallen die altijd om 10 uur in de morgen beginnen, erger worden door de zon, de persoon heeft een gesloten karakter en is gek op zout eten. Hij heeft Natriumchloride (keukenzout) nodig in een homeopathische potentie (soort verdunning) die hem/haar voorgoed van deze klachten afhelpt.
Iemand anders met migraine heeft een heel open karakter, is vrolijk en meelevend, kan goed tegen de zon en is gek op ijs. Deze persoon is gebaat bij Phosphor in een homeopathische potentie.

U merkt dat, ofschoon beide personen dezelfde klacht hebben, namelijk migraine, beiden een ander medicijn krijgen voorgeschreven OMDAT hun karakters en hun gevoeligheid voor de zon en voorkeur voor voeding totaal verschillend zijn.

Voordeel
Het grote voordeel van deze geneeswijze is dat het geen bijwerkingen heeft, of je moet de algemene verbetering van energie, humeur, kijk op de wereld etc. een bijwerking willen noemen!!

Helaas zijn er mensen geweest die ‘veel water bij de wijn’ hebben gedaan. Ze
hebben homeopathische mengseltjes gemaakt voor bepaalde aandoeningen. Omdat dit rechtstreeks ingaat tegen de originele zienswijze van Hahnemann, noemen de volgers van Hahnemann zich Klassiek Homeopaten.

Oorsprong
Klassiek homeopathische middelen komen uit alle natuurrijken. Er zijn medicijnen van dierlijke oorsprong, bijvoorbeeld slangengif, van plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld Pulsatilla (de anemoon), of Calc-carbonicum (kalk) van minerale oorsprong.