Welk homeopathisch type je bent, hangt van veel verschillende factoren af en is dus niet eenvoudig te zeggen. Het belangrijkste is dat de homeopaat erachter komt wie je bent, wat je belangrijk vindt in het leven en wat je ambities zijn.

Dan zijn er nog een aantal andere factoren die meespelen. Zo wordt je homeopathische type mede bepaald door de kant van je lichaam waar de klachten zich voordoen, of je kouwelijk of warmbloedig bent, waar je bang voor bent en de manier waarop je omgaat met andere mensen en conflicten.

Welke homeopathische types bestaan er?

Er bestaan honderden homeopathische middelen en er zijn dus net zoveel verschillende homeopathische types. Vaak zijn er symptomen die duiden op meerdere middelen, maar is er één die er echt uitspringt. Dit medicijn zal dan ook het meest effectieve zijn. Er zijn homeopathische medicijnen uit het dierenrijk (bijvoorbeeld kattenmelk), medicijnen uit het plantenrijk (bijvoorbeeld de kerstroos Helleboris) en middelen van minerale oorsprong (bijvoorbeeld ijzer). Hieronder worden twee verschillende types beschreven. Door deze korte uitleg wordt al duidelijk hoe divers homeopathische types kunnen zijn. Het is dus eigenlijk heel logisch dat twee zulke totaal verschillende mensen niet gebaat zullen zijn bij hetzelfde medicijn.

Neem bijvoorbeeld het Phosphor type, dit zijn mensen die heel open zijn en daardoor heel makkelijk contact maken. Er bestaan geen grenzen voor deze mensen. Dit type heeft over het algemeen een enorme behoefte aan zout en vis. Ook ijs en koude melk behoren tot de favorieten. Klachten komen meestal voor aan de linkerkant van hun lichaam. Het Phosphor type is vol vertrouwen en neemt alles wat hij hoort als waarheid aan. Het is in verhouding tot andere types een erg enthousiast type mens, dat makkelijk vrienden maakt en meelevend is met anderen. Het Phosphor kind heeft vaak angst voor onweer.

Een ander voorbeeld is het Natrium muriaticum (mur) type. In tegenstelling tot het Phosphor type zijn deze mensen in zichzelf gekeerd. Je zult ze op feestjes grotendeels aan de zijlijn zien zitten. Ze zijn kwetsbaar en daardoor ook bang om andere mensen te kwetsen. Ook zijn ze gevoelig voor verdriet en verwerken ze dat in zichzelf. Dit type is gek op zout en heeft een afkeer van vette randjes aan vlees. Een Natrium-mur type trekt zich vaak terug en als hij al huilt, zal hij dat doen als hij alleen is. Ze luisteren graag naar emotionele muziek om het negatieve gevoel (verdriet) wat ze hebben te voeden.

Welke invloed heeft mijn homeopathische type op de behandeling?

De behandeling die een homeopaat zal uitkiezen, wordt grotendeels bepaald op basis van jouw homeopathische type. Zo wordt bijvoorbeeld het homeopathische middel hondenmelk, gemaakt van de melk van een teef, aan mensen gegeven die in hun gevoel een zekere mate van overeenstemming hebben met dat van de hond. Het zijn mensen met een gebrek aan eigenwaarde. Ze kijken tegen iedereen op net zoals de hond dat doet tegen de gezinsleden. Tenslotte staat hij onderaan in de rangorde van belangrijkheid. Dit komt doordat de hond van de wolf afstamt. Wolven leven in roedels en daarin heerst een strikte rangorde. Ook heeft een wolf een probleem als hij uit de roedel wordt gezet. Dit middel zal dus aanslaan bij mensen die het gevoel hebben minderwaardig te zijn en niet zonder anderen te kunnen overleven. Het heeft geen zin dit middel voor te schrijven aan iemand die erg zelfverzekerd is.

Hoe leg je uit wat voor type je bent?

Je hoeft gelukkig voorafgaand aan het consult niets voor te bereiden. Het is slechts belangrijk om open en eerlijk je verhaal te doen tijdens je consult. De homeopaat zal de juiste vragen stellen en indien nodig ook op bepaalde antwoorden doorvragen. Door een goed beeld van je te krijgen, zal de homeopaat een goed passend middel kunnen vinden. Bij deze, niet altijd snelle, bepaling van het voor jou geschikt geneesmiddel ben jij dan weer enorm gebaat!