Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die zich richt op het zelfherstellend vermogen van de mens. De basis van homeopathie is het gelijksoortigheidsprincipe. Dit houdt in dat een stof bepaalde klachten kan opwekken bij gezonde mensen en dat de homeopathisch bereide versie van de stof zieke mensen juist van deze klachten kan genezen. Er bestaat een groot scala aan homeopathische geneesmiddelen. Een eenvoudig voorbeeld is de ui. Het snijden van een ui veroorzaakt tranende ogen en neusloop. Homeopathisch bereide ui is dan ook een belangrijk medicijn bij hooikoorts, waar tranende ogen en neusloop de meest voorkomende klachten zijn. In deze blogpost behandelen we het homeopathische middel Natrium muriaticum hetgeen homeopathisch bereid keukenzout is. We weten dat zout in het lichaam vocht vasthoudt. Hetzelfde gebeurt emotioneel bij de cliënt die homeopathisch keukenzout nodig heeft. Hij houdt emoties en met name verdriet vast. Natrium muriaticum helpt dan ook bij het verwerken van verdriet, zodat dit losgelaten kan worden.

Het ziektebeeld van Natrium muriaticum

De grondslag van het Natrium muriaticum ziektebeeld ligt in een gevoel van emotionele kwetsbaarheid en overgevoeligheid. Mensen met een aanleg voor Natrium muriaticum zijn vaak bewuster en verstandelijker dan leeftijdsgenoten, maar ervaren alle levensindrukken sterker. Ze genieten van het gezelschap en de genegenheid van anderen, maar vinden het zelf moeilijk om gevoelens te tonen. Dit komt vaak door angst voor afwijzing en kritiek. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat mensen met het ziektebeeld van Natrium muriaticum overgaan op emotioneel ‘veilige’ activiteiten en zich compleet afzonderen van de buitenwereld. Ze lezen graag boeken, luisteren naar muziek en gaan volledig op in hun eigen fantasieën.

Eigenschappen van mensen met een aanleg voor Natrium muriaticum

Het effect van het ziektebeeld van Natrium muriaticum kan veranderen in de verschillende levensfases. Kinderen met een aanleg voor Natrium muriaticum zijn gewoonlijk slank, fragiel en zijn erg gevoelig voor een slechte sfeer. Wanneer bijvoorbeeld ouders ruzie hebben, dan zal het kind niet direct reageren maar wel van binnen lijden. Dit lijden kan uiteindelijk leiden tot lichamelijke klachten. Kinderen met een aanleg voor Natrium muriaticum hebben ook vaak hysterische neigingen. Ze reageren overdreven en hebben snel driftbuien.

Pubers met een aanleg voor Natrium muriaticum zijn over algemeen wat stiller en teruggetrokken, maar ook verantwoordelijk en integer. Ze zullen niet snel hun gevoelens uiten en vaker geneigd zijn tot het observeren van hun omgeving. Wanneer ze bijvoorbeeld verliefd zijn, zullen ze geen aandacht schenken aan die persoon en juist fantaseren over de situatie. Door intense emotionele gehechtheid te ontwikkelen, maar hun gevoelens niet te tonen, lopen ze het risico op intens verdriet.

Wat is het effect van Natrium muriaticum op de gezondheid?

Qua pathologie kan Natrium muriaticum zorgen voor gastritis, artritis, migraine, aften en/of herpes op de onderlip. Deze symptomen komen vooral voor tijdens of na een periode van ernstige gekwetstheid of verdriet. Ook zijn deze mensen gevoelig voor andere invloeden van buitenaf, dit betreft met name gevoeligheid voor lawaai, licht, etc. Neurologische aandoeningen zijn ook veelvoorkomend bij Natrium muriaticum. Zo kunnen neuralgieën voorkomen rond het linkeroog of de linker intercostale zenuwen. Verder kan dit middel ook leiden tot hartaandoeningen. Met name hartritmestoornissen en hartkloppingen.

Wat zijn de meest bekende symptomen van Natrium muriaticum?

De meest bekende symptomen van Natrium muriaticum in de vroege fasen zijn een sterk verlangen naar zout en een afkeer voor voedsel dat slijmerig is, vooral vetrandjes aan vlees. Ook kunnen mensen een intolerantie voor warmte, licht en de zon ervaren. Een ander kenmerkend symptoom is dat mensen met Natrium muriaticum geen urine of ontlasting kunnen produceren in de aanwezigheid van anderen. Dit komt voort uit angst en zorgt voor chronische spanning van de sluitspieren. In latere fases kunnen mensen met Natrium muriaticum depressief en zelfs suïcidaal worden. In deze latere fases kunnen eerdere symptomen ook verdwijnen, zoals het sterke verlangen naar zout. Het verdwijnen van deze symptomen zorgt ervoor dat een homeopaat niet alleen naar huidige symptomen moet kijken, maar ook naar symptomen uit het verleden. Tijdens een eerste consult stelt de homeopaat u dus vele vragen, om zo een compleet mogelijk beeld van u als persoon te krijgen.

In de latere fases zullen ook meer symptomen op emotioneel en mentaal niveau ontstaan. Mensen kunnen claustrofobie ervaren, gefixeerde ideeën krijgen over wat goed en fout is en een extreme bezorgdheid ontwikkelen betreffende hun eigen gezondheid. Dit laatste kan ook leiden tot het ontwikkelen van dwangmatige angst voor microbiële besmetting. Uiteindelijk zal Natrium muriaticum leiden tot het verlies van de mentale controle. Mensen zullen zich in deze fase openlijk over alles uitspreken en zich schaamteloos gedragen.

Meer informatie?

Je kunt meer lezen over het gebruik van Natrium muriaticum en andere homeopathische geneesmiddelen in het boek ‘Alles over homeopathie’ van George Vithoulkas , een perfect boek om een goed inzicht te krijgen in deze unieke geneeswijze. Helaas is de Nederlandse versie van het boek niet meer verkrijgbaar. Wel verkoop ik in mijn praktijk de Engelse versie, getiteld ‘Homeopathy Medicine of the new millennium’. De prijs van het boek is €19,50.