Oorpijn is een veelvoorkomende klacht bij kinderen. U herkent dit bij kleine kinderen snel door grijpende bewegingen naar de oren, het niet goed verdragen van harde geluiden, plotseling veel verdriet hebben en rode wangetjes door de koorts. Oudere kinderen kunnen vaak beter aangeven waar ze last van hebben. Hoe jong of oud het kind ook is, wist u al dat kinderhomeopathie bij oorpijn over het algemeen heel goed helpt? Met een homeopathische behandeling voor kinderen kunnen oorpijnklachten snel afnemen, waardoor het kind weer pijnvrij door het leven kan gaan, zonder een antibioticakuur te hoeven gebruiken.

Waarom werkt homeopathie bij kinderen met oorpijn goed?

De goede werking van homeopathie bij kinderen kan makkelijk verklaard worden. Kinderen zijn immers nog jong, vrij van (voor)oordelen en zeer eerlijk. Hierdoor komen de symptomen en het humeur van het kind duidelijk naar voren. Daarnaast hebben kinderen veel levensenergie. Al deze facetten maken dat een kind goed reageert op de behandeling van de klassieke homeopathie.

Stel, we nemen oorontsteking nogmaals als voorbeeld. Door de oorpijn die het kind ervaart wordt duidelijk dat er sprake is van een ontsteking. De normale geneeskunde ziet deze klacht als iets slechts en schrijft een medicijn zoals antibiotica voor om de klacht te onderdrukken. In principe wordt hier een strijd aangegaan tussen het traditionele geneesmiddel en de klacht, waarbij het geneesmiddel sterker is en op dat moment dan ook ‘wint’. De kans is echter zeer groot dat de klacht op den duur terugkeert of dat er een andere klacht ontstaat. Dit omdat de ziekte is onderdrukt en niet op een natuurlijke manier is genezen.

Kinderhomeopathie bekijkt deze kwestie anders en ziet de oorpijn van het kind eerder als iets positiefs. Door de pijn is er immers duidelijkheid verkregen, ergens in het lichaam is iets niet in orde. Door een medicijn te geven dat de pijn als het ware versterkt, wordt de klacht door het lichaam genezen en is het kind weer pijnvrij. Hierbij is het de eigen afweer van het kind dat de klachten verhelpt. De voorgeschreven homeopathische medicijnen zijn puur het kleine zetje dat het lichaam nodig heeft om het zelf op te kunnen lossen.

Welke informatie heeft de homeopaat nodig?

Het is belangrijk voor de homeopaat om een zo kloppend mogelijk beeld te krijgen van het kind. Hiervoor stelt hij veel verschillende vragen, waaronder over de eetvoorkeuren van het kind en diens karakter. Een veelvoorkomende vraag aan ouders is of ze wat kunnen vertellen over het karakter van het kind. Heeft hij/zij angsten? Ook wordt bevraagd naar de voedingsvoorkeur en voedingsafkeer van het kind, of er bepaalde etenswaren zijn die het kind niet lust of juist heel lekker vindt. Tevens komen het slaapritme en de stoelgang aan de orde. Al deze zaken helpen mee om het totale plaatje te zien. Zo kan een middel voorgeschreven worden dat de persoon achter de klacht gezond maakt, in plaats van slechts de klacht te bestrijden zoals het bij de traditionele geneeskunde vaak gebeurt.

Casus: Het verhaal van Jori (10)

Een mooie casus die ik graag met u wil delen is die van de inmiddels 10-jarige Jori. Het jongetje had sinds hij slechts 8 maanden oud was enorm veel last van oorontsteking. Zijn ouders hadden al vaak artsen met hem bezocht, zo waren er al viermaal buisjes geplaatst. Deze werkten steeds voor een periode van een halfjaar, waarna zij eruit gingen. Ook bleek de werking van antibiotica slechts tijdelijk te zijn, na maximaal 6 weken staken de klachten de kop weer op.

Na een intake met Jori in mijn praktijk, waarbij ik goed luisterde naar wie hij was, heb ik hem een paar korreltjes voorgeschreven. Zijn moeder belde mij de week erop volgens afspraak. Tijdens dit gesprek meldde zij dat Jori opnieuw oorontsteking had. Ik raadde haar aan om nog even af te wachten, aangezien het medicijn mogelijk nog niet voldoende ingewerkt was. De week erop belde Jori’s moeder me terug om te melden dat de ontsteking voor het eerst niet heeft doorgezet. Het homeopathische middel heeft Jori’s klachten voorgoed genezen, nadat hij bijna 10 jaar oorklachten had gehad en zowel bij de huisarts als de KNO arts onder behandeling was geweest.

In mijn jarenlange praktijk heb ik honderden kinderen met succes behandeld voor oorklachten.

Wilt u meer leren over de toepassing van homeopathie bij kinderen? Bekijk de hele video van mijn interview door Diana Annegarn van Het Holistische Familiehuis.