Samuel Friedrich Hahnemann werd geboren op 10 april 1755 in Meissen, een kleine industriestad aan de rivier de Elbe in het voormalige Oost-Duitsland. Hahnemann blonk uit in alles wat hij ondernam. Op z’n twaalfde gaf hij al bijles Grieks aan zijn medestudenten en op zijn vierentwintigste studeerde hij af aan de universiteit van Leipzig in de geneeskunde en de scheikunde.
Hahnemann had de jaren daaropvolgend, drukke praktijken in een aantal grote steden in Duitsland. Hij verhuisde vaak. In deze periode schreef hij een aantal medische boeken die grote bekendheid kregen in zijn tijd. Zo schreef hij “Het lexicon voor de apotheker, De gids voor de behandeling van zwerende wonden” en “Instructies voor de chirurg bij geslachtziekten”.
De volgende jaren ontwikkelde hij steeds meer weerstand tegen de geneeskunde van zijn tijd. Aderlaten, braakkuren en therapie met bloedzuigers waren aan de orde van de dag.
Eigenlijk allemaal barbaarse methoden. Iemand had koorts en daardoor een rood gezicht. De arts dacht dat er te veel bloed in het lichaam was en liet wat bloed wegstromen. Bij een chronische patiënt werd er gedacht; er zijn te veel gifstoffen in het bloed, laten we bloedzuigers inzetten om het lichaam helpen te ontgiften. Het resultaat was eigenlijk overal hetzelfde, het liet de patiënt verzwakt achter. Hahnemann kwam tot de ontdekking dat de patiënt beter af was zonder arts dan met arts.
Waar Hahnemann zich ook ontzettend aan stoorde waren de psychiatrisch instellingen. De psychisch gestoorde medemens werd daar behandeld als een wild beest. De patiënt werd geslagen, geschopt en vernederd en lag aan ijzeren kettingen. Hahnemann vond dat de patiënt met liefde moest worden behandeld.
Hahnemann kwam in gewetensnood, hij wilde niet langer meewerken aan het medische systeem van zijn tijd. Hij stopte met zijn artsenpraktijk. Hahnemann was getrouwd en had inmiddels een aantal kinderen. Om in zijn onderhoud te kunnen voorzien is hij medische werken gaan vertalen. Tenslotte was hij uitmuntend in talen.
In deze periode is de homeopathie ontstaan. Op een gegeven ogenblik was hij namelijk een boek aan het vertalen ”Cullens Materia Medica” waarin een verhandeling stond over kinine. Kinine was het medicijn bij malaria. Zoals u wellicht weet veroorzaakt malaria intermitterende koorts (wisselkoorts). Cullens schreef in zijn boek; kinine werkt zo goed bij malaria omdat het bitterstoffen bevat. Hahnemann geloofde hier niets van! Er zijn zoveel planten met bitterstoffen en die genezen ook geen malaria! Er moet iets anders zijn dat maakt dat kinine zo effectief werkt bij malaria?
Hij is toen iets zeer opmerkelijks gaan doen. Hij is als experiment zelf kinine gaan innemen, terwijl hij geen malaria had.
Wat schetste zijn verbazing; door de inname van de kinine kreeg hij wisselende koorts, koude rillingen, enorme dorst, allemaal symptomen die horen bij malaria.
Zijn conclusie was; een medicijn dat een bepaalde ziekte kan genezen, is in staat om soortgelijke ziekte op te wekken in een gezonde mens.
Dit werd het basisprincipe van de homeopathie. Similia Similibus Curentur, het gelijksoortigheidsprincipe.
Door de boeken die hij had gepubliceerd in zijn tijd was hij een bekend arts. Toen hij dan ook zijn nieuwe ontdekking, zijn nieuwe zienswijze, aan de wereld bekendmaakte, kwamen er al snel vele artsen bij hem die geloofden wat hij beweerde en die hem vanaf dat moment hielpen om de homeopathie verder te ontwikkelen en te verspreiden.
Als eerste zijn ze alle medicijnen van die tijd moedwillig gaan innemen om te zien wat de werking was op gezonde mensen. Al die verschijnselen werden opgetekend in de zg. “Homeopatische materia medica”. Deze boeken van het eerste uur worden nog steeds gebruikt, herdrukt en toegepast in de tegenwoordige computersoftware.
In Hahnemann zijn tijd waren er misschien 100 geneesmiddelbeelden en inmiddels zijn het er rond de 1000.
Literatuur:
– Biografie Samuel Hahnemann door Trevor Cook
– Verschillende edities van “Organon of medicine” door S.F. Hahnemann
– Materia Medica Pura door S.F. Hahnemann
Wilt u een afspraak maken of een persoonlijke vraag stellen: 06-50697998 co@vantwillert.nl.