Co van Twillert, de homeopaat achter “Homeopathie Harderwijk”, heeft 25 jaar ervaring in de klassieke homeopathie. Vele volwassenen en vooral ook kinderen vonden hun weg naar zijn praktijk die jarenlang in Ermelo was gevestigd, en zich de laatste jaren in Harderwijk bevindt. In dit interview vragen wij hem naar de keuze voor zijn beroep, naar wat hij belangrijk vindt in het leven en naar een recente genezing.

Waarom bent u homeopaat geworden?

Omdat de klassieke homeopathie het zelfgenezend vermogen herstelt zodat het lichaam zelf het probleem of de problemen kan oplossen. Bij homeopathie is er geen sprake van onderdrukking door chemische medicijnen en is er ook geen sprake van bijwerkingen. Ik ken geen andere geneeswijze die zo effectief, snel en zonder schade aan te richten, geneest.

Wat vindt u belangrijk in het leven?

Voor mij zijn vier dingen belangrijk; mijn geestelijke ontwikkeling, mijn lichamelijke gezondheid, mijn familie en de klassieke homeopathie.

Wat bedoelt u met geestelijke ontwikkeling?

In mijn beleving zijn we hier op aarde om te groeien in liefde. Het bewust worden hiervan en leven hiernaar is mijn belangrijkste drijfveer.

Met welke klachten komen de mensen bij u in de praktijk het meest?

Vrijwel alle aandoeningen kunnen homeopathisch behandeld worden, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Bij kinderen kunt u denken aan de ziekte van Pfeiffer, oorklachten en infectieziekten eczeem, astma maar ook angsten, nachtmerries of slapeloosheid. Bij volwassenen behandel ik eczeem, COPD-aandoeningen zoals emfyseem, bronchitis en astma, reumatische aandoeningen, darmklachten, aandoeningen van het zenuwstelsel, hoofdpijn en migraine maar ook depressies, burn-out, ziekte van Lyme en Electromagnetic hypersensitivity. Homeopathie kan zelfs uitkomst bieden bij infertiliteit!

Ziet u veel kinderen in uw praktijk?

Ja, kinderen reageren heel goed op homeopathie. De reden hiervan is dat hun immuunsysteem nog optimaal functioneert. Een kleine correctie door het juiste homeopathische medicijn lost de aanwezige verstoring over het algemeen snel op. Ik heb bijvoorbeeld honderden kinderen met oorklachten succesvol mogen behandelen. Ook dieren reageren goed op homeopathie!

Kunt u een voorbeeld geven van een recente genezing?

Absoluut. Afgelopen zomer zag ik een vrouw van 28 die veel last had van hoofdpijn, moeheid en buikklachten. Zij had tevens uitslag op haar armen, oksels en half en gaf aan te lijden aan een winterdepressie. Haar moeheid was extreem, ze gaf aan dat ze slechts 2 uur per dag ‘nuttig’ kon zijn. Ze stond moe op en ging moe naar bed. Het enige wat de moeheid verbeterde was een middagslaapje, maar dat gaat natuurlijk niet altijd als je 28 bent. Ze sliep al veel als baby en kent zichzelf niet anders dan ‘altijd moe’. Ook de buikpijn speelt al zolang ze zich kan herinneren. Ik vroeg haar waar de buikpijn zich precies bevond. Ze gaf aan dat ze een zwaar, steenachtig gevoel had over haar hele buikgebied.

Hoe heeft u haar geholpen?

Het eerste medicijn dat ik voorschreef had geen effect. Na opnieuw langdurige bestudering van haar casus geef ik haar het middel Paracanthurus Hepatus. Dit is het homeopathische medicijn gemaakt van de schubben van de Picasso Doktersvis. Bij het volgende consult vertelde zij dat het goed met haar ging. Toen ik doorvroeg wat ze hier precies mee bedoelde, gaf ze aan dat ze geen last meer had van het donkere weer. Haar buikklachten waren zo goed als weg en ook haar uitslag was sterk verminderd. Ze zag hierna geen reden om een nieuw consult te boeken. Ondanks het bezoeken van diverse artsen en specialisten, had dit ene homeopathische middel het opgelost. Ze was hierdoor niet van slechte één klacht, maar van al haar aandoeningen verlost.

Hoe bepaalt u welk medicijn u bij een behandeling inzet?

In de homeopathie gebruiken we in de basis middelen uit de drie natuurrijken. We gebruiken dierlijke medicijnen (bijvoorbeeld slangengif), plantaardige medicijnen (zoals de anemoon) en medicijnen uit het mineralenrijk (zoals goud). De homeopathie zoekt overeenkomsten tussen het medicijn en de mens die voor een behandeling komt.

Stel, iemand komt bij mij omdat hij tegen iedereen opziet en daardoor een minderwaardigheidscomplex heeft ontwikkeld. Hij ziet zichzelf als onkundig en vindt dat een ander het altijd beter doet, dus hij luistert graag naar andermans advies. Hij is gek op zijn gezin en zou het verschrikkelijk vinden als hij er ooit alleen voor zou komen te staan. Luisterend naar deze beleving en bijbehorende klachten zou ik deze man het homeopathische middel hondenmelk kunnen geven. Waarom? Omdat ik gelijkenissen zie tussen de man zijn eigenwaarde en de hond. Een hond is onderdanig en heeft de laagste rangorde in het gezin of in de roedel. Daarbij is de roedel heel belangrijk voor een hond, die afstamt van de wolf. Bij uitstoting door de roedel kan een wolf immers niet overleven.

Terugpakkend op de casus van de jonge vrouw was het zo dat ik overeenkomsten zag tussen haar gedrag en beleving en de mooie tropische vis.

Wat raadt u mensen aan die twijfelen over homeopathie?

Ik zou zeggen, geef het een kans! De homeopathie werkt compleet anders dan de traditionele geneeskunde. Bij homeopathie kijk je naar het geheel in plaats van naar de bestrijding en onderdrukking van één specifieke klacht. Als je nog nooit bij een homeopaat bent geweest, dan kan ik me voorstellen dat je geen idee hebt wat je precies kunt verwachten. Lees je eens in over wat je kunt verwachten tijdens een eerste bezoek aan mijn praktijk. Je kunt er ook voor kiezen om direct contact met mij op te nemen.

Ik hoop je graag te kunnen helpen binnen de wonderbaarlijke wereld van de homeopathie!