Hieronder een interview wat ik onlangs heb gedaan met hetholistischefamiliehuis.nl.

Wat is een klassiek homeopaat?
Dan begin ik bij het verhaal van de grondlegger van homeopathie en dat was Samuel Hahnemann. Hij leefde van 1755 tot 1843. In die tijd was de geneeskunde niet echt geweldig. Aderlaten was een veel gebruikte therapie, als mensen syfilis hadden dan kregen ze kwiktherapie en als mensen psychisch in de war waren dan werden ze vastgeketend in een psychiatrische inrichting.

Hahnemann kon zich niet vinden in de geneeswijze van zijn tijd en stopte met zijn praktijk. Om in zijn levensonderhoud te voorzien hield hij zich bezig met het vertalen van medische boeken. Op een gegeven ogenblik vertaalde hij een artikel over kinine. Kinine werd met succes ingezet bij malaria. Hij heeft toen iets opmerkelijks gedaan namelijk hij ging zelf kinine innemen. Hij merkte dat hij door de kinine verschijnselen kreeg die leken op malaria, namelijk intermitterende koorts. Je hebt dan koortspieken en dan stopt de koorts weer. Hij kwam middels dit experiment erachter dat een stof die in staat was om bepaalde ziekteverschijnselen op te wekken in een gezonde mens, in staat is dezelfde verschijnselen te genezen in een zieke mens. Zo ontstond deze nieuwe geneeswijze die Hannemann “Homeopathie “noemde wat betekent: het gelijksoortige geneest het gelijksoortige.
Hahnemann en zijn volgers zijn toen meer middelen gaan innemen om te kijken wat deze deden en zo kwam hij achter de z.g. geneesmiddelenbeelden. Daarmee wordt bedoeld wat de werking is van homeopathisch middel. Bijvoorbeeld je snijdt een ui, wat gebeurt er? Je gaat niezen, je ogen gaan tranen en je krijgt jeuk in je ogen. Symptomen die je ook bij hooikoorts ziet. Homeopatisch bereidde ui (Allium cepa) is dan ook een uitstekend middel bij hooikoorts. In de homeopathie werken we met middelen uit het mineralen-, dieren- en planten rijk. Zo is er kalk en ijzer als homeopatisch middel maar ook slangengif, kattenmelk en Pulsatille ( de anemoon) Mineralen zijn gegroepeerd in het periodieke systeem. Voor mensen die een mineraal nodig hebben is structuur en organisatie heel belangrijk. Bij de dieren is overleven de basis, dus als mensen heel jaloers of competitief zijn hebben ze een dieren middel nodig. Planten staan buiten en zijn blootgesteld aan wind, koude, regen etc. Mensen die een plantenmiddel nodig hebben zijn dan ook heel gevoelig voor invloeden van buitenaf. Ze zijn door het minst of geringste van slag.

Voorbeeld: Er kwam een vrouw in mijn praktijk. Ze had diverse aandoeningen. En dan ga ik doorvragen. Wat doet deze problematiek met je en wat is je karakter? Ik had het idee dat ik op zoek moest gaan naar een dierenmiddel. Toen vroeg ik haar wat haar lievelingsdier was en gaf ze aan dat dat de wolf was en begon gelijk te vertellen over de wolf. Ik heb haar toen wolvenmelk gegeven.

Wat is de kracht van homeopathie?
Rond 1900 was 50% van de Amerikaanse artsen homeopaat. Homeopathie is een volwaardige geneeswijze. Het zijn medicijnen waar een huisarts mee uit de voeten kan, dus voor allerlei aandoeningen zijn de middelen geschikt. Zou hij dat doen dan zou hij merken dat zijn cliënten er beter van worden en niet zieker zoals met de gewone chemische medicijnen die allemaal bijwerkingen hebben. Om het correcte homeopathische middel te vinden heb je wel een uur tot anderhalf uur nodig. Je kijk je naar de mens achter de klacht. Ieder mens is uniek en die uniekheid in combinatie met de klacht maakt welk middel genezend is voor die bepaalde persoon.

Wat kan ik van een klassiek homeopaat verwachten?
Als je naar de winkel gaat om een homeopathisch middeltje te kopen dan doe je eigenlijk hetzelfde als de dokter. Je wilt een middel voor je klacht. De kans dat het helpt is dan een stuk minder dan dat je een klassiek homeopaat bezoekt. Als je bijvoorbeeld hoofdpijn wil verhelpen moet je de persoon behandelen die achter hoofdpijn zit. Er loopt geen los hoofd rond. Er loopt een hoofd rond die verbonden is met een mens, met een hormoon systeem, zenuwstelsel, geestelijke instelling en emoties. Als je niet kijkt naar dat geheel, dan onderdruk je dingen. Stel je voor, je hebt eczeem, je gaat naar de drogist en koopt een middeltje waardoor het eczeem verdwijnt. Vervolgens krijg je astma, wat een dieper probleem is want het is van je huid naar je longen gegaan. Niemand heeft in de gaten dat hij deze astma gekregen heeft omdat hij de huiduitslag onderdrukt heeft. Dus gaan ze vervolgens weer met de astma naar de drogist of dokter om dat weer onder controle te krijgen en zo gaat het “van kwaad naar erger” En dan kan het zomaar zijn dat zo iemand op z’n 50e een hartinfarct krijgt. De ervaring leert dat als zo iemand naar de homeopaat gaat voor zijn hartproblematiek er grote kans is dat hij tijdens de behandeling opnieuw, voor korte tijd, last krijgt van astma en vervolgens eczeem. De behandeling kan er dus voor zorgen dat oude klachten eventjes terugkomen als de nieuwe klacht wordt behandeld. We gaan terug in de tijd en komen uit bij waar het allemaal begon.

Wat is voor mensen, die naar een homeopaat gaan, belangrijk om te weten?
Een homeopaat heeft een uur tot anderhalf uur nodig en deze wil de diepere kern in kaart willen brengen. Als mensen daar niet toe bereid zijn en ze zeggen ik heb hoofdpijn maar ik heb geen zin om te praten over mijn hobby, mijn emoties of andere zaken die mij bezig houden, “Ik heb hoofdpijn en daar moet je mij van genezen”, dan gaat het niet werken. Mensen moeten bereid zijn zich open te stellen. Mensen vinden dat over het algemeen fijn omdat ze eindelijk die aandacht krijgen die ze graag willen hebben.

Welke aandoeningen zijn goed te behandelen?
In principe kan iedere aandoening homeopathisch behandeld worden. Wat ik wel gemerkt heb is dat kinderen de meest dankbare groep patiënten zijn. Kinderen met huid en longklachten, oorontstekingen, gedragsproblemen, ADHD achtige klachten en autisme reageren veelal fantastisch op de homeopathische behandeling. Honderden kinderen heb ik succesvol homeopathisch behandeld en je bespaart ze zoveel ellende!

Waar ligt jouw passie en wat is jouw boodschap voor de mensen?
Mijn passie is dat ik mensen wil genezen. Zieke mensen genezen dat is de enige taak van therapeut en arts. Ik heb gezien dat het werkt, bijvoorbeeld een man die niet in hetzelfde bed sliep als zijn vrouw vanwege het snurken. Na drie korrels was het snurken weg. Een kind met hoge koorts die na de inname in slaap valt en de volgende ochtend koortsvrij en zonder oorpijn wakker wordt. Daar doe ik het voor.

Voorbeeld: het homeopathisch middel zet iets in beweging zodat het eigen afweersysteem het verder kan oplossen. Ik vergelijk het altijd met een kar die boven op een berg staat. Je geeft de kar een zetje hij komt in beweging en gaat steeds sneller. Dat zetje wat de kar in beweging brengt, dat is het homeopathische middel. Als je constant een medicijn nodig hebt dan ben je aan het onderdrukken.
Homeopathie geneest! En als het geneest dan is het weg, dan hoef je niets meer in te nemen, dat is het doel van de homeopathische korreltjes. Je kijkt wat het doet en dan wacht je af. Soms is een aandoening met één middel verdwenen en soms moet je verder zoeken en aanvullende middelen geven.

Wie is Co?
Ik ben iemand die liefde als hoogste doel heeft. Ik vind het pad van Christus het belangrijkste. Het boek ‘De meesters van het verre oosten’ heeft een grote invloed gehad op mijn leven. Het gaat over een groep mensen die rond 1900 op expeditie zijn geweest in de bergen van Tibet en India. Die hebben hoog in de Himalaya een volk aangetroffen, van mensen die honderden jaren oud waren. Ze konden zich verplaatsen (dematerialiseren en materialiseren) en deden dezelfde wonderen als Christus. In het boek wordt uitgelegd hoe eenieder dat kan bereiken en daar leef ik voor. Verder ben ik gescheiden, vader van 3 zoons en heb 4 kleinkinderen.