Het voordeel van Homeopathie ligt in het feit dat de aangewezen remedie wordt gebaseerd op individuele symptomen, niet op pathologie. Deze pandemie biedt de homeopathie een geweldige kans om te laten zien welk voordeel we bieden ten opzichte van andere geneeswijzen. Waarom? Omdat de conventionele geneeskunde moet wachten tot zij de oorzaak van het ziektebeeld hebben gevonden, voordat ze een casus kunnen behandelen. In de homeopathie daarentegen overwegen we de reactie van het organisme op de oorzakelijke factor (het geheel aan symptomen) om de behandeling te starten. Daarom kan de interventie onmiddellijk beginnen.

Alle symptomen bij elkaar worden voor elke patiënt leidend om de aangewezen remedie te vinden. Een homeopaat kan daarom een remedie voorschrijven bij de eerste uiting van symptomen en zo de volledige ontwikkeling van het ziektebeeld ‘voorkomen’ (longontsteking). Dit soort ‘voorkomen’ wordt door sommige homeopaten verkeerd geïnterpreteerd. Zij denken dat wij, homeopaten, ook remedies hebben die werken als ‘vaccin’! Dit beeld is totaal verkeerd. Homeopathie biedt geen ‘preventieve’ remedies met de effectiviteit van een vaccin.

Als een organisme met matige stress, zoals wanneer we een verkoudheid of de griep krijgen, de juiste remedie krijgt, zal het organisme zich onmiddellijk resetten en zal een bronchitis of longontsteking zich niet ontwikkelen. In een dergelijk geval zal een dosis Aconitum of Arsenicum effectief zijn bij gevallen van eenvoudige griep, Arsenicum vooral wanneer het lichaam erg koud is. Deze ervaring is hoogstwaarschijnlijk de aanleiding geweest voor AYUSH om het gebruik van Arsenicum aan te raden. We kunnen uit ervaring eigenlijk wel zeggen dat deze twee remedies de ‘genus epidemicus’ (de aangewezen groep van remedies) zijn bij verkoudheid of een eenvoudig griepvirus, omdat zij in veel gevallen zullen voorkomen dat de griep afdaalt naar de lagere delen van de luchtwegen.

Voor Covid-19 is dit anders. Dit virus gedraagt zich vreemd aangezien het zich in eerste instantie langzaam ontwikkelt tot het een verzwakt immuunsysteem vindt. Dan ontwikkelt het zich snel en vernietigt de longen door het creëren van longfibrose, een toestand waarbij de patiënt een benauwdheid ontwikkeld die vergelijkbaar is met verdrinking. Dit is waarom ik heb gezegd dat we voorzichtig moeten zijn met het vaststellen van een remedie als ‘genus epidemicus’.
Tot nu toe heb ik van verschillende homeopathische centra verschillende voorstellen gehad die telkens een andere remedie aandragen om als ‘genus epidemicus’ te worden verklaard. Maar er is geen enkele onderbouwing deze voorstellen, behalve het voorstel van AYUSH, dat, zoals ik al zei, is gebaseerd op jarenlange ervaringen maar alleen met eenvoudige virussen.
Het is jammer dat geen van de bijna tweeduizend gediplomeerden van de IACH een bevestigde Corona patiënt heeft behandeld, met als gevolg dat de gedetailleerde informatie, die we in de homeopathie nodig hebben om een gedifferentieerde diagnose te stellen, ontbreekt.

Om alle bovengenoemde redenen moeten we terughoudend zijn in het openbaar maken van informatie over het behandelen van Covid-19 wanneer dit niet onderbouwd is. We moeten allemaal doorgaan met onderzoeken en proberen onze directe omgeving te helpen.

Prof. George Vithoulkas
19.03.2020